Raportul de țară privind România pentru 2024 referitor la deceniul digital
În 2023, România a înregistrat progrese notabile în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice și a IMM-urilor. În pofida eforturilor continue, persistă provocări importante în ceea ce privește îmbunătățirea competențelor digitale de bază în rândul populației și implementarea rețelelor 5G, deși țara continuă să aibă o performanță remarcabilă în ceea ce privește acoperirea Fibre to the Premises (FTTP).
Două puncte forte principale sau domenii de progres:
Digitalizarea IMM-urilor
Deși ponderea IMM-urilor din România care îndeplinesc criteriile de bază privind intensitatea digitală este scăzută în comparație cu media UE (27 % din 57,7 %), s-a observat o creștere puternică în anumite domenii, de exemplu în ceea ce privește facturarea electronică.
Digitalizarea serviciilor publice
Performanța în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice rămâne scăzută, dar acțiunile continue ar putea duce la îmbunătățiri radicale în următorii ani în ceea ce privește transparența, simplificarea și calitatea. În acest sens, sunt importante eforturile de digitalizare a principalelor servicii naționale și regionale și de creare a unui cloud guvernamental și a unui portal și cadru de interoperabilitate.
Două puncte slabe principale sau domenii care trebuie îmbunătățite
Competențe digitale de bază
Deși România depune eforturi impresionante pentru a crește nivelul competențelor digitale, inclusiv prin reforme majore și investiții semnificative, peste 72 % din populația sa nu dispune încă de competențe digitale de bază.
Acoperire 5G
Acoperirea 5G se îmbunătățește, dar rămâne în continuare cu mult sub media UE (32,8 % față de 89,3 %)
Recomandări specifice fiecărei țări
România trebuie să își îmbunătățească performanța în ceea ce privește țintele și obiectivele deceniului digital, să promoveze competitivitatea, reziliența, suveranitatea și să promoveze valorile europene și acțiunile climatice.
Competențe digitale de bază
Să mențină măsurile legate de perfecționarea și recalificarea forței de muncă și să îmbunătățească în continuare calitatea și relevanța cursurilor și a predării în domeniul competențelor digitale.
Acoperire 5G
Să depună eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambiție pentru obiectivul 5G, inclusiv un posibil sprijin pentru cazurile de utilizare și proiectele-pilot, având în vedere importanța pentru competitivitatea viitoare a UE și a României și pe baza tendinței pozitive actuale.
Digitalizarea IMM-urilor
Intensificarea acțiunilor privind digitalizarea întreprinderilor, începând cu furnizarea unei imagini de ansamblu cuprinzătoare a măsurilor de sprijin disponibile și identificarea eventualelor lacune în ceea ce privește satisfacerea nevoilor existente, precum și cu asigurarea bunei funcționări a centrelor europene de inovare digitală.
Unicorni
Extinderea măsurilor de sprijinire a unui sector TIC inovator, axat pe cercetare și dezvoltare.
Specialiști TIC
Luarea în considerare a unor măsuri suplimentare de păstrare a specialiștilor TIC în țară.
Raportul complet aici:
node_12837_printable_pdf